zaterdag 8 november 2008

Terug naar KathmanduEr zijn in Nepal drie Koningssteden, allemaal met een Durbar (plein met paleis). Deze drie steden zijn Kathmandu, Patan en Bhaktapur waar we vandaag waren. Elke durbar heeft een of meerdere tempels, pagodes genaamd, altijd rijk versierd met prachtig houtsnijwerk, veelal van voor de de 12e eeuw. Meestal mag je er als niet-hindoe niet in, maar ook van buiten is het zeer de moeite waard. In de stad zijn smalle straen met hier en daar gewone winkeltjes en ook wel straten met echt toeristische winkels. Het was vandaag (zaterdag) niet druk in de stad. Op zaterdag is het hier weekend... een hele dag is men vrij en zijn de scholen dicht. Wat opviel is dat men overal aan het wassen is, niet zozeer de was (dat zie je alle dagen veel), maar meer de haren en de kinderen... alles vindt plaats op straat, gewoon op de stoep als die er is, en anders echt op straat. Lekker insoppen en uitspoelen met een maatbeker of pan of emmer. Het water komt soms uit een kraan, maar meestal wordt het (door vrouwen) gehaald bij een centrale waterplaats, waar men keurig op de beurt wacht en ondertussen lekker staat te kletsen.In de straten hangt overal was, naast de wilde spinazie die in dit seizoen gedroogd wordt voor de winter. Spinazie is een groente die hier heel veel gegeten wordt, pittig gekruid en niet te lang gekookt.
Aan het eind van de middag gingen we naar een plaats aan de rivier waar alle overleden personen binnen 24 uur na overlijden verbrand worden.Wanneer de familie van een dode de ca. 25 euro voor de verbranding niet kan betalen, kan men een beroep doen op de kas van de stad. Er wordt een grote branstapel gemaakt, het lichaam wordt erop gelegd en een zoon steekt het vuur aan. Er is geen dienst, men is niet speciaal gekleed. Na een paar uur, als het lichaam goed verbrand is (men kijkt af en toe even of er nog een beetje gepord moet worden), wordt alles in de rivier gegooid..... resten van het hout en de as van de overledene. Alles komt uiteindelijk terecht in de Ganges, de heilige rivier, en tenslotte in de oceaan.
De rivier bij de plaaats van verbrandig is onvoorstelbaar vervuild... resten van hout, bloemen (afrikaantjes), plastic zakken en lege flessen. Daar tussendoor zwemmen de kinderen en even stroomafwaarts wast men er de borden en de kleren en de haren. Als je dat hebt gezien ga je in je hotel niet meer moeilijk doen als de stroom weer eens is afgesloten en er geen warm water is.

Geen opmerkingen: