vrijdag 7 november 2008

Day off
Vandaag is het een vrije dag, redelijk hoog in de bergen (2200 m). Vanmorgen liepen we om half zes eerst een stukje bergopwaarts om de zon te zien opkomen... .. eerst zie je de hoogste toppen roze worden, dan pas kruipt de zon tussen de toppen te voorschijn.
Na een stevig ontbijt maakten we een wandeling van ruim 10 km rondom de berg waar ons hotel (resort) op staat. Langs stenige paden omhoog en omlaag, langs bloeiende velden met mosterdzaad en boekwijt. Naarmate het later werd nam de hitte toe, maar al met al was het goed te doen, zeker als je voldoende water bij je had. Af en toe werden we ingehaald door hollende kinderen in uniform, die hier vaak meer dan een uur moeten lopen om naar school te gaan. Heel even mochte we in een klaslokaal kijken... tot 10 jaar zitten ze op een kussentje aan een lage tafel... daarna pas op een stoel. Onderwijs is gratis van 6 tot 16 jaar, daarna is het erg duur... alleen voor de weinigen die het kunnen betalen. Hierin komt wel verandering vertelde de hoofdmeester.
In het dorp waar we doorheen liepen is het schoon, stil en heel erg landelijk. Om even uit te rusten stopten we bij een "bar" waar kuikentjes te koop waren: thuis groot brengen en dan vekopen op de markt... het gemiddelde inkomen is hier nog geen 10 euro per maand.
Gewassen en gepoedeld wordt er overal... dat zijn altijd prachtige taferelen. Met name de vrouwen, die als ze hun haar hebben gewassen, dat tijden lang uitwringen en draaien en schudden en tot slot een ander laten kijken of er geen ongedierte tussen is blijven zitten.
Al met al een lekker sportieve dag, met ook nog tijd om de koffers op te ruimen, want morgen gaan we dit heerlijke oord weer verlaten.