woensdag 12 november 2008

Verder Bhutan inVanmorgen met de bus van Paro naar Thimpu... ca.2 uur over een moderne tweebaansweg, door het dal van rivier de Paro Chur. Ongeveer halverwege komt er aandere rivier van de Himalayas af en stromt in de Paro Chur. Op dit punt staan drie kleine tempels, helemaal onderin het dal... erg mooi. Je kunt zien dat het hele leven beheerst wordt door het Boeddhisme... overal zie je mensen rond de tempels lopen om (vaak maar even) te bidden.
Er zjn 650.000 Bhutanezen en een groot aantal buitenlandse werknemers voor de wegen- en de huizenbouw. Dit zijn Indiƫrs en Nepalezen, die in erbarmelijke osmtandigheden werken en wonen. Aan de wegen werken veel vrouwen, die met hun kinderen lange dagen bezig zijn in de kou van de vroege morgen en de hitte van de middagen. Het klimaat is extreem: in de morgen ca. 3 graden, tussen de middag 25 of meer en na 5 uur weer veel frisser. De nachten zijn koud... de hotels hebben op de bedden dikke gestikte dekens en allemaal een electrisch kacheltje. We zijn nu in Thimpu, de hoofdstad, verderop het dal in wordt het allemaal primitiever.
Er zijn weinig toeristen, waarschijnlijk omdat men om het land binnen te komen een flink bedrag vraagt, waarvoor dan ook alles geleverd wordt: eten, slapen en vervoer. Dit jaar ontvangt men ca. 20.000 toeristen, volgend jaar wellicht meer.
Deze week is een feestweek, want de nieuwe jonge koning wordt gekroond. Zijn vader van 54 jaar doet afstand van de troon. Bovendien is er dit jaar 100 jaar monarchie in Bhutan. Overal is er feest en heeft men vrij. Het gesprek van de dag is dat de nieuwe koning (28 jaar jong) nodig een vrouw moet zoeken om voor opvolging te zorgen..:-)