woensdag 19 november 2008

In het oosten


Zondag 16 november: een heerlijke zonnige dag, waarop we veel gelopen hebben in de buurt van Jakar. In de vroege morgen (rijp lag nog op de velden) naar het Burning Lake, via een smal en steil pad in een soort kloof. Hier is ooit een wonder geschied en nu is het dus een oord waar gelovigen vaak heen gaan. Daarna bezochten we een klooster, waar verschijningsvormen van Boeddha te zien waren; verderop nog prachtige fresco’s, die achter gele doeken zaten en die je zonder zaklamp niet goed kon zien. De gids had vergeten te zeggen dat je een lamp mee moest brengen. In de middag nog naar de prachtige dzong van Jakar en het paleis van de eerste koning, dat vlakbij het centrum van Jakar ligt. Terug naar het hotel langs de rivier, een heerlijke wandeling van ruim een uur.

Maandag 17 november: op weg naar Wandipadrong eerst bezoek aan de dzong van Tongsa uit de 17e eeuw. Daarna langs bochtige weg terug gereden naar Wandipagrong om dzong te bekijken. Die ging bijna dicht en alle monniken liepen vrij rond. In het hotel heel gedoe met kamers… alle dubbele kamers moesten elders… typisch voor dit land, waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat.

Dinsdag 18 november: op weg naar het westen (Paro) bezoek aan de grote dzong van Punaka, prachtig gelegen op het punt waar de vader- en de moeder rivier samenkomen. Hier brengen hoge geestelijken de winter door. Grote cenrale hal met prachtig geschilderde zuilen. Beste schilders van het land onderhouden alles. Een paar heerlijke minuten in een hal boven de tempel, waar met fluiten etc. een eredienst was. Terug naar de rivier om een lange wandeling te maken naar het tempeltje van de IJzeren Man, die ervoor zal zorgen dat je zwanger wordt. Men wordt daar gezegend met fallus en boog, zodat er niets mis kan gaan. Op veel huizen hier zie je het fallus-symbool.... even wennen voor ons Europeanen...:-)

Daarna 5 uur in de bus om Paro te bereiken, waar we morgen naar het Tigernest zullen klimmen.