woensdag 17 september 2008

Informatie over de reis







wijze de besneeuwbbbfffffffggggggggggfbbbbbbbbbbbd
e toppen van de 80dfdfdfddfdffdfdfdf00 m hoge bergen te zien.

De reis naar Nepal en Bhutan is (volgens de resibeschrijving van het reisbureau) een reis waarin natuur en cultuur op bijzondere wijze zijn vervlochten, en waarin tweemaal langs de volledige lengte van de Himalaya keten wordt gevlogen met alle kans de besneeuwde toppen van de 8000 m hoge bergen te zien.
De Kathmandu vallei is nog steeds een groot openluchtmuseum. Tijdens de reis worden de drie bekende koningssteden Katmandu, Patan en Bhaktapur bezichtigd, inclusief plekken waaraan het toerisme doorgaans voorbijgaat. Ook de kleine en amper door de tijd aangetaste oude stadjes en dorpen aan de rand van de vallei worden bezocht.
Het verstilde Bhutan, met minder dan een miljoen inwoners verspreid over het bergachtige koninkrijk, is een schatkamer van levend Himalaya boeddhisme met kloosterfeesten en bijzondere cultuurschatten in tempels, burchten en woonhuizen, op bergtoppen, in afgelegen dalen en aan bergrivieren.

Zoveel als mogelijk blijven we twee dagen op dezelfdw locatie. We maken de reis in de maand november om de tsechu, een mysteriespel met maskerdansen dat jaarlijks wordt opgevoerd ter ere van Padmasambhava, in Bumthang bij te kunnen wonen. Duizenden bezoekers uit de omgeving, alle in nationale dracht, zijn toeschouwers van het festival en de lokale jaarmarkt. Op zichzelf is dit al een reden om de reis te maken.

Programma
dag 1: Vertrek rond 10.00 uur per lijndienst van Swiss van Amsterdam via Zürich naar Delhi alwaar aankomst rond middernacht lokale tijd (4,5 uur tijdsverschil).
dag 2: Programma in overleg, afhankelijk van wat men mogelijk al eerder in Delhi heeft gezien. Enkele opties: het National Museum, voor een introductie op hindoeïsme en boeddhisme; het Museum of Folk and Tribal Art in de snelgroeiende satellietstad Gurgaon; de grote recent geopende Akshardam tempel.
dag 3: Ochtendvlucht naar Kathmandu. De gehele middag wandeling door het stadshart voor de tempels en het paleis op en rond het Durbar-plein.
dag 4: Op dinsdag, en zaterdag, wordt de Grote Godin vereerd met dieroffers in de Dakshinkali-tempel te Pharping. Een korte klim leidt naar een prachtig uitzicht en het Goraknath-grotheiligdom; hier wordt de grote goeroe Padmasambhava vereerd, die onder andere het boeddhisme in Bhutan introduceerde. Naast de Chobar-kloof staat een van de vier belangrijkste Ganesha-tempeltjes. In het fotogenieke en vervallen Kirtipur worden 1700 jaar oude Moedergodinnen vereerd en Shiva in de gedaante van een tijger.
dag 5: Ook Patan bezit een Durbar-plein, met een paleis en een zuil waarop een koning troont. Patan, dat ook Lalitpur (de mooie stad) wordt genoemd, bezit talrijke tempels, mooie oude waterplaatsen, zeer oude stupa’s en een bijzonder fraai klein museum met een interessante collectie. In het landbouwersdorp Bungamati ligt de beroemde Matsyendranath-tempel. Het dorpje Khokana ligt sfeervol te midden der velden.
dag 6: In Budhanilkantha ligt een reusachtige Vishnu uit de 7de eeuw in een vijver te slapen op een slang. Vishnu als groot everzwijn bevindt zich in een holle boom te Dumvarahi. De grootste stupa van Nepal ligt in Bodnath, vanouds een Tibetaanse kolonie vol kloosters. In Panauti ligt de Indreshvara-tempel uit 1294 met sublieme houten dakstutten. De Chandeshvari-tempel in het mooie stadje Banepa heeft een wandschildering van de woeste vorm van Shiva’s echtgenote Parvati. Aan het eind van de middag klimmen we uit de vallei en arriveren in Dhulikhel.
dag 7: Liefhebbers kunnen vroeg opstaan om vanaf een heuveltop de zonsopgang te zien terwijl de Mount Everest in de verte zichtbaar is. Later op de dag wandeling over nagenoeg rechtlopende heuvelkammen met reeksen terrassen onder ons en weidse vergezichten.

dag 8: Terug naar Kathmandu. Via het derde en meest fotogenieke koningsstadje Bhaktapur en het nabij Changu Narayan, waar 1500 jaar oude verfijnde stenensculpturen in de openlucht staan. Pashupatinath is gewijd aan Shiva, zoals te zien is aan de honderden lingams. Er vinden hier voortdurend crematies plaats.
dag 9: ’s Ochtends via de Kankeshvari-tempel naar de boven Kathmandu oprijzende Swayambhunath-stupa. ’s Middags wandeling langs onbekende en bijzondere plekken in Kathmandu.
dag 10: Vlucht naar het op 2250 meter hoogte gelegen Paro waar het enige vliegveld van Bhutan is. Rustig programma in de middag om te wennen aan de hoogte.
dag 11: De Kyichu Lakhang en de Jampe Lakhang dateren van de 7de eeuw nC en zijn de oudste heiligdommen van het land. Boven de vallei rijst de grote Rinchenpung-dzong, de kloosterburcht, uit. Nog hoger ligt de Ta-dzong, de als nationaal museum ingerichte weerburcht.
dag 12: Rit van enkele uren naar Thimphu, de hoofdstad met de sfeer van een rustig bergdorp. Bezichtiging van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Memorial Chörten (stupa) en een nonnenklooster.
dag 13: Voortzetting van de bezichtiging in Thimphu zoals de grote dzong die als parlementsgebouw wordt gebruikt, het Zangtok Pelri-kloostertje en het Zorig Chusum-kunstnijverheidscentrum. In het dal ten noorden van Thimphu liggen in een mooie natuur diverse kloostertjes.
dag 14: Via met talloze gebedsvlaggetjes en stupa’s gemarkeerde passen rijden we oostwaarts, via Wangdiphodrang en de in een klein groen dal gelegen Chendebji-stupa met zijn manimuur vol heilige teksten, naar Tongsa.

dag 15: De dzong van Tongsa ligt strategisch op een bergkam waarlangs vroeger alle verkeer liep, via de kloosterburcht. Via vele stops naar de Bumthang-vallei op 2700 meter hoogte.
dag 16: bezoek aan de tsechu, een mysteriespel met maskerdansen dat jaarlijks wordt opgevoerd ter ere van Padmasambhava. Duizenden bezoekers uit de omgeving, alle in nationale dracht, zijn toeschouwers van het festival en de lokale jaarmarkt. Voorts bezoek aan de oude en zeer heilige Jambe Lakhang, een kaasmakerij en een werkplaats waar papier wordt vervaardigd.
dag 17: Terugrit met diverse stops via Tongsa naar Wangdiphodrang.
dag 18: Bij de samenvloeiing van twee rivieren ligt de perfect gerestaureerde dong van Punakha met zijn imponerende grote centrale hal, mooi houtsnijwerk en prachtige wandschilderingen. In de Simtokha-dzong bevindt zich een typisch Bhutanese kosmische mandala met draaiende spiralen die de baan van hemellichamen verbeelden. Aan het eind van de middag aankomst in Paro.
dag 19: Wie wil kan lopend of op een paard in anderhalf uur een berg beklimmen die tot recht tegenover Bhutans beroemdste heilge oord leidt, het Taktsang-kloostertje. Dit Tijgernest ligt tegen een loodrechte rotswand gekleefd. Hier arriveerde in de 8ste eeuw n.Chr. Padmasambhava, op een vliegende tijger. Een alternatief is een bezoek aan de ruïneuze Drukyel-dzong waarboven de 7314 meter hoge witte Chomolhari uittorent. Verder bezoek aan een boerderij, met onder andere een fraaie huisschrijn.
dag 20: Vlucht van Paro via Kathmandu naar Delhi. Programma in overleg.
dag 21: Ochtendprogramma waarvan het thema zou kunnen zijn het bezoeken van enkele populaire hindoe schrijnen zoals van de sterk vereerde aapgod Hanuman en van godinnen zoals Anjani en de speciaal op vrijdag vereerde moderne godin Santoshi Ma. De middag is ter eigen besteding. Rond 21.30 uur naar het vliegveld voor de terugvlucht, wederom met Swiss via Zürich, naar Nederland.
dag 22: Rond 09.00 uur aankomst op Schiphol.

Voorbereidingen


Het is nu medio september 2008 en over ongeveer 6 weken gaan wij op reis naar Nepal en Bhutan. Het wordt tijd om ons voor te bereiden, want sinds de komst van Boets, onze border-terriër pup, is het achterlaten van huis en haard wel ingewikkelder geworden.
Een klein jaar geleden besloten we deze reis te gaan maken en toen was Boets nog niet in de picture. Ik vroeg wel een nieuwe hond voor mijn verjaardag in mei van 2008, maar dat die er ook echt zou komen was een heuse verrassing.
Gelukkig hebben we Eef, die altijd klaar staat om Boets op te vangen.
Als we op reis gaan is Boets bijna een half jaar, helemaal zindelijk en zo goed mogelijk opgevoed. Hij is dan welkom bij Eef.... wat een bofkont is die pup......

Buddy gaat naar Dierenpension Zwolle, waar hij altijd gezond en opgewekt vandaan komt. Een aanrader dus!